Kolečko nadační fond

Dětské dny s „Rozhlédni se!" V Plzni a Kopřivnici

Náš projekt prevence úrazů dětí v silničním provozu realizujeme po většinu roku ve vybraných základních, speciálních nebo mateřských školách. Dvě zářijové soboty jsme se rozhodli věnovat se dětem z dětských domovů a veřejnosti.

15. září jsme „rozbili stan“ v Muzeu ČSAD Na Doubravce v Plzni, takže obvyklý program – tedy seminář s dopravními experty a na něj navazující soutěže, hry a testy – obohatily opravdu nevídané atrakce. Kdypak jste byli naposledy v pojízdné knihovně? A co takhle sedět v autobuse projíždějícím obří myčkou? Návštěvníci dětského dne s Rozhlédni se! v Plzni si mohli vyzkoušet obojí a myčkou si někteří projeli dokonce několikrát. Pokud odhodili počáteční ostych a vstoupili do autobusu, který po Plzeňském kraji vozí chtivým čtenářům téměř 3.000 knih, mohli se u regálů potkat s Romanem Vojtkem, patronem projektu a popovídat si s ním nejen o knížkách, ale i o tom, jaký je řidič, nebo co je nového v seriálu Vyprávěj. Jako vždycky laskavý a usměvavý Roman později dětem zazpíval hity z muzikálu Pomáda a dokonce asistoval mladému kouzelníkovi Aleši Hrdličkovi, jehož úžasný talent a triky publikum vždycky ohromí. Z Plzně si svůj „řidičák“ odneslo 232 dětí, převážně z dětských domovů, ale jsme rádi, že si cestu na Doubravku našlo i několik rodin, což bylo v kulturně nabitém víkendovém programu města obdivuhodné a milé.

O týden později, tedy 22.10. v Kopřivnici, jsme konkurovali opravdu těžkému kalibru, například dvěma bombardérům B52, které předváděly své umění na Dnech NATO v Ostravě. Jsme rádi, že 202 mírumilovné děti a jejich doprovod dali přednost návštěvě Muzea Tatry Kopřivnice – je opravdu úžasné! - a poučili se i pobavili na dalším dětském dnu s projektem Rozhlédni se! I tady mohli mezi exponáty potkat Romana Vojtka, který upřímně obdivoval nádherná auta, rozdával autogramy, fotil se se svými fanoušky a pozdravil i účastníky školení vedeného Robertem Šťastným. Doufáme, že i díky hvězdnému figurantovi si malí absolventi zapamatovali zásady správného připoutání se v autosedačce. Může jim to zachránit život, stejně jako respektování dalších pravidel, která s Rozhlédni se! propagujeme. Zopakujte si je také. A hlavně je, prosím, velcí i malí, dodržujte! Bezpečný podzim.

1. Rozhlédni se!
Rozhlédni se! – nespoléhej na to, že máš na přechodu přednost. Rozhlédni se vždycky, i když svítí zelená. Pokaždé se ujisti, že Tě neohrožuje žádné auto. I když jedno zastaví, jiné Tě může srazit.

2. Připoutej se!
Protože náraz v 50-ti kilometrové rychlosti má stejné následky jako pád z výšky 10 metrů. Pokud měříš míň než 150 cm a vážíš míň než 36 kg, musíš být připoutaný ve správné autosedačce. Bezpečnostní pás nestačí a může Tě i zranit! Měříš-li víc než 150 cm, ochrání Tě podsedák pro větší dětí (nejlépe se zádovou částí) v kombinaci s bezpečnostním pásem.

3. Buď vidět!
Buď vidět! Pokud Tě ostatní vidí, vědí o Tobě. I malá reflexní nášivka na správném místě pomůže řidiči, aby Tě včas uviděl a neublížil Ti.

4. Chraň se!
Ať se chystáš na kolo, na lyže nebo na kolečkové brusle, na výlet nebo jen s kamarády před dům, vždycky si vezmi helmu! Bez ní se můžeš velmi vážně zranit. A nezapomínej ani na chrániče.

5. Pomáhej!
O životě a smrti někdy rozhodují vteřiny. Poraněnému kamarádovi nebo dospělému můžeš zachránit život, když zavoláš na číslo 155 nebo 112. Tam Ti vždycky poradí, co máš dělat.

Zpět