Kolečko nadační fond

Kutná Hora - krásný den se špatným koncem

(Kutná Hora, 3.11. 2015) – Po Benešově a Mladé Boleslavi byla další zastávkou projektu „Dožij se dvaceti“ Kutná Hora, konkrétně Střední odborná škola a Střední odborné učiliště řemesel. 60 studentů a studentek oboru sociální správa, budoucích kadeřnic, kosmetiček a mechaniků absolvovalo dva téměř tříhodinové interaktivní semináře složené z teoretické i praktické části.Publikum nás (ostatně jako zatím všude) příjemně překvapilo – a v Kutné Hoře jsme dokonce poprvé slyšeli potlesk!

Také v Kutné Hoře jsme spojili síly s místním oddělením Policie České republiky, kterou přímo na místě reprezentoval Vladimír Zdeněk z dopravního inspektorátu a dokázal se doslova rozdvojit – v teoretické části doplnil přednášku fotografiemi dopravních nehod mladých řidičů, k nimž došlo v jeho „rajónu“, v praktické části pak se studenty debatoval o vlivu alkoholu a drog na reakce řidiče, dobrovolníci měli možnost nechat se otestovat.

V teoretickém bloku se studenti setkali s lektory prevence, s MUDr. Janem Hendrychem – traumatologem z Thomayerovy nemocnice v Praze - Krči, nejsilnějším zážitkem byl pro většinu účastníků rozhovor s panem Janem Hamrem, viníkem tragické dopravní nehody, jehož dcera byla později při jiné nehodě velmi vážně zraněna.

Ani v Kutné Hoře nechyběl posuvný simulátor nárazu a zkoušku si kromě studentů nenechali ujít ani mnozí členové pedagogického sboru. Velmi věrohodná simulace vážné dopravní nehody v podání záchranářů a skvělého figuranta z Royal Rangers a s členem týmu posttraumatické péče Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje prověřila připravenost a postoje v krizové situaci – a kutnohorští studenti obstáli na výbornou. Náš tým odjížděl s příjemným pocitem a přáním, aby zůstalo "jen" u nácviku. Bohužel, pouhé dva dny po naší návštěvě zemřel při autonehodě u Kutné Hory dvacetiletý řidič - dokonce bývalý žák školy. Snažíme se ze všech sil, ale osvěty v této oblasti je stále málo. Prosím, buďte na sebe opatrní. Život stojí za to!

Zpět