Kolečko nadační fond

Projekt " Dožij se dvaceti!" odstartoval v Benešově

(Benešov, 29.9. 2015) – Studenti Integrované střední školy technické v Benešově se stali prvními absolventy interaktivního semináře v rámci nového projektu „Dožij se dvaceti“.  Už šestým rokem běží naše osvětové projekty zaměřené především na děti ve věku 6 – 10 let a na rodiče dětí až do předškolního věku.  Bylo tedy načase udělat něco pro budoucí mladé řidiče, ale upřímně – trochu jsme se báli.Tohle publikum ve věku 16 - 18 let je totiž hodně náročné. Podle prvních reakcí se zdá, že jsme v téhle zkoušce obstáli. Čekali jsme ledacos, ale tak pozorné a vnímavé posluchače spíš ne..

V Benešově se podařilo získat podporu regionálních složek integrovaného záchranného systému i Městského úřadu. „Jsme moc rádi, že jsme se mohli do tak smysluplného projektu zapojit“, říká Eva Stulíková, tisková mluvčí a preventistka Krajského ředitelství policie Středočeského kraje. „O něčem takovém jsme uvažovali už dlouho, proto nám tahle spolupráce přišla určitě vhod. V podobných seminářích chceme pokračovat samostatně i nadále v rámci našeho projektu „Škoda života“, který je zaměřen na osvětu v dopravní prevenci všech věkových skupin“, dodává nakonec. 

V teoretickém bloku se studenti setkali s Lindou Jandovou a Martinou Vítů, s MUDr. Janem Hendrychem z krčského traumacentra, ale nejsilnějším zážitkem byl určitě rozhovor s Tomášem Beranem, patronem projektu, který má osobní zkušenost s tragickou dopravní nehodou. Zástupce vedoucího dopravního inspektorátu npor. Ludvík Merta a velitel zásahové jednotky Hasičského záchranného sboru Benešov nprap. Jiří Černovský hovořili o konkrétních nehodách a nebezpečných místech přímo na Benešovsku.

Praktická část nabídla účastníkům semináře jedinečnou zkušenost v podobě zkoušky na simulátoru nárazu v rychlosti 30km/h, „zkouškou ohněm“ byla pro všechny simulace vážné dopravní nehody ve spolupráci se záchranáři a lektorem psychosociální pomoci. Dobrovolná dechová zkouška na přítomnost alkoholu a návykových v krvi dopadla pro všechny dobře, velkou část studentů zaskočily podrobné informace o odbourávání nepovolených látek a jejich vlivu na reakce řidiče. (Všichni máme svou představu o tom, za jak dlouho po bujarém večírku můžeme řídit - a obvykle je to představa mylná..)

Za milé přijetí a skvělou spolupráci děkujeme také paní ředitelce ISŠT Mgr. Janě Fialové!

Máme velkou radost, že si naší akce všimla i média:

 http://benesovsky.denik.cz/zpravy_region/laj-studenti-cvicne-narazeli-aby-zakusili-pocity-pri-nehode-20150929.html

http://www.barrandov.tv/video/43483-nase-zpravy-29-9-2015 (06.27 min.)


 

 

                   

Zpět